Een tunnel van 5 km

Publication date
30.05.2017

Voor de aanleg van metrolijn 3, die de stad van noord naar zuid zal doorkruisen, is een nieuw traject van het Noordstation naar Bordet nodig. Er moet een nieuwe tunnel van 5 km worden gebouwd.

De bouw van deze tunnel zal worden uitgevoerd met een tunnelboormachine. Deze techniek heeft vele voordelen: geen opening van de weg en geen afbraak van woningen in verband met de nieuwe tunnel, weinig vervuiling aan de oppervlakte en een snel en regelmatig bouwtempo.

De TBM-techniek voorkomt dat langs het hele traject grote openingen aan de oppervlakte nodig zijn, dat hele huizenblokken moeten worden afgebroken en dat wegen moeten worden doorgesneden die onbegaanbare barrières in de stad opwerpen.

Media
Afbeelding
Tunnelier

De methode is gebruikt en getest in dichtbevolkte wijken zoals voor de Diabolo onder de landingsbanen van de luchthaven van Brussel, in Antwerpen of in Parijs. De tunnelgraver graaft op een diepte van +/- 30 m onder de begane grond. Zo wordt het risico op grondverzet, lawaai en trillingen verminderd. De tunnelgraver zal vorderen aan 10 m/dag, 7 dagen per week. De boordiameter bedraagt 10 m.

De tunnelgraver zal vertrekken op een MIVB-site in Haren, naast een bestaande stelplaats voor trams/bussen. Deze site zal de hoofdbouwplaats van de tunnel zijn, want het is daar dat de tunnelgraver ondergronds zal gaan. Het is eveneens daar dat de uitgegraven grond van de tunnel zal worden afgevoerd. 

Bij elk toekomstig station houdt de tunnelgraver halt voor een onderhoud van de graafkop. Il traverse alors l’infrastructure de la station préalablement construite.

In 2015 zijn boringen uitgevoerd om de eigenschappen van de ondergrond te bepalen en zo het type grond te bepalen dat de tunnelgraver zal tegenkomen. Het graven zal plaatsvinden in een zanderige kleigrond. Voor dit soort terrein is gekozen voor een tunnelgraver met druk van slib of grond. Hoe gaat dit in zijn werk? Zie hier.

CONTROLE- EN VEILIGHEIDSMAATREGELEN

Meerdere veiligheids- en controlemethodes voor de aanleg van een tunnel worden bestudeerd.

Media
Afbeelding
Tunnelier